Cihangir Gezilecek Yerler Mekanlar, Ne Yapılır?

Avea-Bayi-GSM-ve-cep-telefonu-magazalari--Istanbul-Avrupa-Beyoglu_-Cihangir_il
Cihangir Nerededir?

img_0496

O sıralarda Kanuni Sultan Süleyman’la Hürrem Sultan’ın küçük oğulları Şehzade Cihangir’in çok genç yaşta ölmesi üzerine padişah İstanbul’a hakim bu tepenin üzerinde, 1559-1560’ta bir cami (Cihangir Camii) inşa ettirdi. Mimar Sinan tarafından yapılan camiye Şehzade Cihangir’in adı verildiğinden orasının adı da Cihangir kaldı. Osmanlılar dönemine ait semtle ilgili ilk belgede ise burada bir takım nahoş kadınların ve erkeklerin kaldığı yazılıdır. Cihangir 1930, 1940 ve 1950’lerde hem Beyoğlu’ndaki eğlence yerlerinde çalışanların oturduğu, randevuevlerinin bulunduğu, hem de lüks apartman dairelerinin yer aldığı, varlıklı bir kesimin yaşadığı, kentin tanınmış pek çok tabip ve diş hekimi muayenehanelerinin, özel dispanser ve polikliniklerinin bulunduğu bir semtti. 1980’li yılların sonundan itibaren İstiklal Caddesi ve çevresindeki düzelmeye paralel olarak evrimleşen Cihangir, günümüzde edebiyatçı, oyuncu, ressam, müzisyen ve yazar sakinleri veya müdavimleriyle ‘sanatçı muhiti’ veya ‘enteller semti’ olarak adlandırılmaktadır.

cihangir-square-istanbul

İşte okuduğunuz bu bilgilere dayanarak Cihangir semtinin hep abartıldığını düşünmüştüm. Ama ta ki geçen hafta oraya gitme fırsatı bulana kadar 🙂 Hakikaten abartılmıyomuş. Çok marjinal, entel insanların olmasıyla beraber farklı bir havası da var. İstanbul un çok eski semtlerinden. Benim eski yapılara, antika, eskitme şeylere özel bir merakım olduğundan çok sevdim. Bundan bir 10 yıl öncesine kadar pek de kimsenin yüzüne bakmadığı bir yer diyebiliriz. Son zamanlarda farklı tarzda cafelerin açılması, birkaç ünlüyle adını duyurması orayı gözde yerlerden yaptı. Orada ünlü kafelerden birinde oturduğumuz da yine de bir tuhaf oluyosunuz, sanki oraya birinin sizi keşfetmesini bekliyor gibi oluyosunuz 🙂 Genelde bu böyledir ya. Farklı tarzda insanlardan başka birçok da yabancıları gördük. Ama kafelerinin salaşlığı, eskitme bir ortam, insanların farklı oluşu hoşunuza gidiyor. Bu arada çok fazla da kedi gördük. Kedileriyle de ünlüymüş ya. Şimdi gelelim şu meşhur kafelerine :

1- Smyrna Cafe

smyrna-cafe-bar

2002 yılında burası açıldığında bu sıra sıra kafelerin hiçbiri yokmuş. Cihangir cafelerinin başlangıcı bu cafe. Hem dizaynı hem de lezzetleriyle insanlarda alışkanlık yapan yerlerden birisi. Burası da aslında bir mahalle mekanı sayılır. Ünlülerin de sık sık takıldığı mekanda bir süre sonra onları görmek size normal geleceği için tepki vermemeye başlayabilirsiniz. Serenay Sarıkaya, Tan Taşçı ve Selçuk Yöntem bu isimlerden birkaçı…

2-Cafe Firuz

6302374886_ecf636588f_z

Firuzağa Kahvesi’nin sırasında yer alan bu mekana saat kaçta giderseniz gidin, hep orada görebileceğiniz belli bir kitle var. Neredeyse masalarını bile değiştirmiyorlar. İşte bu masa ünlülerin masası diyebiliriz. Yönetmenlerin daha çok takıldığı bu mekanda pek çok tanınmış oyuncuya da rastlayabilirsiniz.

3- Firuzağa Kahvesi

100_4206

Semt kahveleri arasında en beğenilenlerden bir tanesi olan ve Asmalı Kahve olarak da anılan Cihangir’in ünlü Firuzağa Kahvesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Cadde’nin sonunda ve cami altında bulunan bu popüler kahvehanede çayınızı ya da kahvenizi yudumlayıp gazetenizi karıştırarak sakin ve güzel bir gün geçirebilirsiniz. Günün her saati oldukça kalabalık olan Firuzağa Kahvesi, ünlülerin de uğrak mekanları arasında yer alıyor. Herkes tarafından oldukça beğenilen Firuzağa Kahvesi, Cihangir’in en popüler, salaş mekanlarından bir tanesidir. Firuzağa Kahvesi’ne giderken gerçekten kahve konseptine gittiğinizi unutmayın. Tost dışında yiyecek pek bir şey bulamazsınız burada. Fakat etraftaki esnaftan aldığınız poğaça veya sandviçiniz ile gelerek buradan içeceğinizi sipariş edebilirsiniz. Pek çok ünlünün veya ismini duyurmaya çalışan insanın takıldığı kahveden bir isim sayacak olursak o da Zeki Demirkubuz olur heralde!

4- Aliye Meyhane

aliye-meyhane

İştah kabartıcı mezeleri genç yaşlı pek çok insanı buraya bağlıyor. Ünlü isimlerden Rutkay Aziz, Halil Ergün, Can Bonomo, Aliye’de görebileceğiniz müdavimler arasındalar.

5- Susam Cafe

6305204945_b4e5a46432_z

Cihangir ahalisinin mahalle barı da diyebileceğimiz Susam Bar, Susam Sokak’ta yer alıyor. Kahvaltıdan, akşam yemeğine kadar uzanan menüsü ile kendinizi ev rahatlığında hissedebilirsiniz. Bu keyifli mekanın ünlü müdavimleri ise başta Ata Demirer, Çağan Irmak ve Işın Karaca iken farklı dizi senaristleri ve oyuncularının da sevdiği yerlerin başında geliyor Susam Cafe&Bar.

6- Savoy Balıkçısı

savoy-1

Buranın ünlü misafirlerinin başında ise Ece Uslu, Erdem Yener, Teoman, Mehmet Turgut ve Aydın Boysan geliyor.

7- White Mill

whitemill

Buranın ünlü Misafirleri, Rıza Kocaoğlu, Mustafa Erdoğan, yönetmen Mustafa Altıoklar ve Sertaç Özgümüş.

8- Mona

istanbul_places_cihangir_mekan_unlu_sanatci_mona_cafe_bar_lounge

Mekanlar, Ünlüler derken cihangir şu renkli merdivenlerini unutuyoduk 🙂 Cihangir semtinin İstanbul un tepe yamaçlarında olmasının avantajı sizce nedir? Tabi ki muhteşem manzaraya da sahip olması demektir… Kalabalık şehirde dinlenmek ve nefes almak için Cihangir’in huzurlu atmosferine kendinizi kaptırabilirsiniz. Cihangir halkının pek sevdiği, mahallenin kedilerini de beslemeyi unutmayın 🙂

İşte kendi elimle çektiğim Cihangir den İstanbul nasıl görünüyo bakalım…

2014-10-17 16.15.052014-10-17 16.12.11

Yazar: MaydanozBlogger

Keyfiyazılarım sitesi, birçok konuya değinen ama (bildiği konuları yazan ve bilmediği şeyler hakkında biliyomuş gibi davranmayan) İçeriğinde; Film-dizi, sosyal konular, gezi, sağlık, kullandığım ürünler, teknoloji, güzellik-makyaj, kadınca, yemek tarifleri gibi konuları barındıran site Ekim 2014 ‘de kurulmuştur. Ve bu süreç gittiğimiz yerlerin resimlerini çekmekle başladı. Çok klasik oldu değil mi🙂 Zaten fotograf çekmeye de farklı yerler görüp gezip seyahat etmeye çok ilgim vardı. Ayrıca farklı konularda ki düşüncelerimi dile getirmek ve herkesin okumasını istedim. Atatürkçü, espirili, bazen asabi, ekonomi ve siyasete ilgisi olan, ruh hali dalgalı, dünyayı ve yaşamı çözemeyen ve hiç çözemeyecek olan, spor yapmayı, fotoğraf çekmeyi seven, bisiklet binmeyi, kitap okumayı seven, film izlemeyi, yeni yerler görmeyi seven, garip ama gerçek İstanbul’u çok seven birisiyim. Soru, şikâyet ya da önerileriniz için aşağıdaki formdan ya da keyfiyazilarim@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 📸 Instagram : looktravelpics 📺 YouTube : Sütlü Çay 🏡 about me : keyfiyazilarim

2 thoughts

  1. Cihangir lle ilgili çok guzel bir ca yazi olmuş. Bir kaç gun once Cihangirdeydim. Uzuldum desem yeridr. Insallah Temmuzda dondugumde tum cafeleri gezmek istiyorum.
    Keyifle takibe devam 💜

    Liked by 1 kişi

    1. Çok teşekkürler 😊 Begendinize çok sevindim. Elimden geldiğince gittiğimiz yerleri sayfamda anlatmaya tanıtmaya çalışıorum ki gidicekler ya da gitmek isticekler için az da olsa rehber olsun keyifli zamanlar geçirsinler istiyorum gittikleri yerlerde 😊

      Liked by 1 kişi

Yorum bırakın