Apple Macbook OS X: Yosemite Yenilikleri Neler?

OS X, yıllar içinde birçok açıdan değişti. Ama ana ilkeleri hep aynı kaldı: güç, basitlik ve güzellik. Bu yüzden OS X Yosemite’yi tasarlarken daha güçlü ve kullanımının daha kolay olmasını, ama Mac’in temel özelliklerini de korumasını istedik. Yosemite, OS X’in gelişiminin bir sonraki doğal adımı. Sadece görünüşü açısından değil, aynı zamanda yapmanızı sağladığı şeyler açısından. Pencerelerdeki saydamlık ve yenilenen araç çubukları gibi belirgin değişikliklerin yanı sıra, sistemin çeşitli yerlerinde gördüğünüz fontlar, düğmeler ve simgeler gibi birçok küçük şeyde de hemen göze çarpmayan çok sayıda değişiklik yapıldı. Aynı zamanda Retina ekranda mükemmel görünüyor ve ben çok sevdim. Cidden tasarım, renkler, çok tatlo ve çok hoş olmuş. Mac’inizi kullandıkça bu değişiklikleri daha fazla fark edecek ve onu daha da çok seveceksiniz.

Apple’ın OS X Yosemite’de odaklandığı 3 ana konu var :

  1. Arayüz
  2. Uygulamalar
  3. Devamlılık

Arayüz :

Ekran Resmi 2014-10-23 14.39.51

Tasarım :

osx-3

Bol bol transparan öğe kullanılmaya başlanmış.

Araç Çubukları :

Pencerelerin üst kısımlarında yer alan araç çubukları yeniden tasarlanmış ve böylece yer kaybı azaltılırken, kullanılabilirlik arttırılmaya çalışılmış.

Ekran Resmi 2014-10-23 14.54.17

Kontrol Butonları :

Pencerelerin sol üst kısımlarında bulunan kontrol butonları yeniden tasarlanmakla kalmamış, aynı zamanda işlevleri de biraz değişmiş. Kırmızı, sarı ve yeşil butonların yeşil olanı artık ”tam ekran butonu” olarak değiştirilmiş.

Ekran Resmi 2014-10-23 14.58.24

Dock :

Ekran Resmi 2014-10-23 15.01.16

Sistem Fontu :

Ekran Resmi 2014-10-23 15.03.32

OS X Yosemite’de Apple sistem fontu da değişmiş. Böylece hem daha şık, hem de daha okunabilir olması sağlanmış. Daha önce Lucida Grande olarak kullanılan sistem fontu, şu anda Helvetica-Neue ailesinden bir font gibi görünüyor. Üstelik Apple bu fontun retina ekranlı Mac’lerde çok daha şık göründüğünü söylüyor.

Karanlık Mod :

Ekran Resmi 2014-10-23 15.09.53

Dark Mod, Yosemite’nin yeni özelliklerinden biri. Sistem Tercihleri (System Preferences) içinde Genel ayarlarda bulunuyor. Bu menüye girdiğiniz gibi karşınıza Dark modu menü çubuğu ve Dock’ta kullanmak üzere bir seçenek çıkıyor. “Use dark menu bar and Dock” yanındaki kutucuğa bir tık attığınızda Dark modu aktif hale getiriyorsunuz. Dark mod demin bahsettiğim menü çubuğu, dock ve Spotlight Search’te etkili oluyor. Geceleri Mac’te iş yapıyorsanız ve ışıklar kapalıysa Dark mod biraz daha rahatlık sağlıyor. Ne yazık ki Dark mod sadece belirli sistem kısımlarıyla sınırlı gözüküyor. Umarım bu sadece başlangıçtır ve Apple, Dark mod için tüm bir mod desteği sunar.

Bildirim Merkezi :

Ekran Resmi 2014-10-23 15.12.30

Bildirim Merkezi de iOS etkilerini fazlasıyla hisseden OS X bölümlerinden biri haline gelmiş. Tıpkı iOS’te olduğu gibibir “Bugün” ekranına kavuşan Bildirim Merkezi artık çok daha işlevsel olacak gibi görünüyor. Ayrıca yine iOS 8’deki gibi özel widget’lar da (Takvim, Hava Durumu, Dünya Saatleri, Borsa, Hesap Makinesi vb.)Bildirim Merkezinde yer alıyor olacak.

Spotlight :

Ekran Resmi 2014-10-23 15.27.25

Artık Spotlight’ı açtığımızda, ekranın sağ üst köşesinde değil, ekranın tam ortasında ve kocaman bir şekilde karşımıza geliyor. Spotlight’ı bundan sonra sadece Mac’imizde arama yapmak için değil, Wikipedia, Harita, haberler, filmler, albümler, döviz kurları ve App Store oyunları gibi pek çok şeyi aramak için de kullanabileceğiz.

Finder :

Yosemite-fonts

Safari :

Ekran Resmi 2014-10-23 15.54.59

Yazar: MaydanozBlogger

Keyfiyazılarım sitesi, birçok konuya değinen ama (bildiği konuları yazan ve bilmediği şeyler hakkında biliyomuş gibi davranmayan) İçeriğinde; Film-dizi, sosyal konular, gezi, sağlık, kullandığım ürünler, teknoloji, güzellik-makyaj, kadınca, yemek tarifleri gibi konuları barındıran site Ekim 2014 ‘de kurulmuştur. Ve bu süreç gittiğimiz yerlerin resimlerini çekmekle başladı. Çok klasik oldu değil mi🙂 Zaten fotograf çekmeye de farklı yerler görüp gezip seyahat etmeye çok ilgim vardı. Ayrıca farklı konularda ki düşüncelerimi dile getirmek ve herkesin okumasını istedim. Atatürkçü, espirili, bazen asabi, ekonomi ve siyasete ilgisi olan, ruh hali dalgalı, dünyayı ve yaşamı çözemeyen ve hiç çözemeyecek olan, spor yapmayı, fotoğraf çekmeyi seven, bisiklet binmeyi, kitap okumayı seven, film izlemeyi, yeni yerler görmeyi seven, garip ama gerçek İstanbul’u çok seven birisiyim. Soru, şikâyet ya da önerileriniz için aşağıdaki formdan ya da keyfiyazilarim@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 📸 Instagram : looktravelpics 📺 YouTube : Sütlü Çay 🏡 about me : keyfiyazilarim

Yorum bırakın