Polonya-Krakow Gezilecek Yerler

img_0124

img_0125

Başkent: Varşova

Dil: Lehçe

Para Birimi: Złoty

Nüfus:  759.800 (2014)

IMG_0132.JPG

Birkaç ay aradan sonra yine bir yerlere kaçtık. Hem eşimin konuşma yapacağı konferans nedeniyle hem de gezme bir arada ve Krakow’dayız. Tekrar gezmeye başladığımızdan bir heyacan sormayın 🙂 Polonya’nın komşuları, batıda Almanya, güneybatıda Çek Cumhuriyeti, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya Federasyonu ve Litvanya, doğuda Belarus, güneydoğuda Ukrayna ve kuzeyde Baltık Denizi’dir. Ülke 312.679 km²’lik yüzölçümüyle Avrupa’nın dokuzuncu, dünyanın altmış dokuzuncu büyük ülkesidir. Yaklaşık 38 milyonluk nüfusuyla dünya sıralamasında en kalabalık 33. ülkedir. Ve biz yorucu uçak yolculuğunun ardından sevgili Rynair sayesinde ki Avrupa içi bu uçakla seyahat edenler çok iyi bilir çok ucuzdur ve bu yüzden insanlara eziyet etmede meşhurdurlar kendileri 🙂 Tam bir buçuk saat uçağın içinde o kadar insanı beklettiler. Tabi ki ucuz olunca kim ne dicek ki beğenmiyosan kaliteli uçakla uç kardeşim 😀 Bana mı sordun derler… Neyse bu uçakların konsepti böyle yapıcak birşey yok ama harbiden de uçak iki kişi gidiş-dönüş 190 Pound. John Paul II Havaalanına indik ve sanırım Türk Havayollarının doğrudan seferi bulunmuyor. Lufthansa, Rynair, EasyJet gibi Avrupa kökenli sayılı havayolu şirketi uçuyor. Bu arada John Paul II havaalanı şehir merkezine 15 km uzaklıktadır. Otele geldikten ve biraz dinlendikten sonra bir pizzacı bulduk. Pizza Garden diye bir yer gayette hoş ve birçok çeşit pizzaları var çok lezzetliydi.

img_0129

Buralara yolunuz düşerse deneyin mutlaka! Bu arada kaldığımız otel merkeze çok çok yakın 15-20 dk yürüme mesafesi. Otelin karşısından nehir geçiyor. Adı Vistula nehriymiş. Lehçe’de Wisła olarak anılan nehir, rakamda emin olmamak beraber  651 kilometre uzunluğuyla Polonya’nın en uzun nehriymiş. Nehir kaynağını 1.220 metre yüksekliğindeki Barania Góra’dan alır ve Kraków, Sandomierz, Varşova, Płock, Włocławek, Toruń, Świecie, Tczew ve Gdańsk gibi önemli şehirlerden geçip, Baltık Denizi’nde deltalar yaparak Gdansk Körfezi’ne boşalır. Nehirin üzerinde 11 köprü bulunuyor ve bu köprülerden bitanesi sadece bisikletlilere özel olarak yapılmış.

img_0130
Vistula Nehri
img_8174
Wawel Castle
img_0149
St.Mary’s Basilica

img_8292Polonya umduğumdan daha iyi çıktı. Şehirin binalarını, gayet hoş, çok iyi mekanlarını, cafelerini, restaurantlarını görünce cidden çok şaşırdım. Şehirde tarihi bir yapı var ve korumuşlar. Klasik avrupa şehirlerinden olsa da etkiledi beni Krakow. Zaten Polonya’nın geçmişi ve tarihi bilindiği üzere çoookkk eskilere dayanır. Krakow, İkinci Dünya Savaşının her anına tanık olmuş, fakat Varşova’nın aksine, savaştan derin bir yara almadan çıkmayı başarabilmiş. Yine de Vistül Nehri’nin etrafına kurulmuş bu ufak şehirde savaşın tüm izlerini görebilmek, hatta hissedebilmek mümkün. Polonya’nın ikinci büyük şehri 1.7 milyon nüfusa sahip olan Krakow ciddi bir turist kapasitesine sahip. Orda, burda turist kafileleri, otobüsleri ve çok sayıda yabancılar gördüm.

img_8284

img_0131
Barbican

15. yüzyılda Osmanlı saldırılarına karşı güçlü kayalarla inşaa edilmiş ve günümüze kadar ulaşmış. img_8258Polonya 2004 yılında Avrupa birliğine üye olmuş, ama bir yandan bu sayede ihracatla beraber çok gelişmiş iken yine de Avrupa ülkeleri arasında fakir ülkelerdendir. Hani çok fazla gelişmiş bir yer değil. Ve cidden çok ucuz bir yer. Özellikle yeme-içme çok ucuz. Ama insanlarını soğuk yapıda beklerken beklentimin çok çok üstünde çıktı. Polonya insanları gerçekten çok sıcak kanlı insanlar ve güler yüzlü, kibarlar. Hemen konuşuyorlar sizle ve çoğu kişi ciddi ingilizcede biliyor.

img_8265

img_8266
Meşhur eski meydan

Hemen hemen herşey bu meydan da toplanmış diyebilirim. Restaurant, cafe, mağaza, belediye sarayı, st. mary’ s basilica(meryem ana kilisesi) gibi birçok şey burda ve gece gündüz çok hareketli. Arka sokakları, binaları falan gerçekten çok güzel. Bu şehir neden bu kadar duyulmamış şaşıyorum ya.

img_1868
Dün akşam üstü yemeğe giderken oluşan bu görüntü çok hoşuma gitti. Tam da kalenin üstünde dolunay.
img_1870
Ed-Red steakhouse

Foursquare’de 8.5 puan almış ve bence az bile. Ciddi çok hoş bi yer ve eti çok lezzetliydi. Ve burada eti yaşlandırma diye bişey var etleri buzdolabında yaşlandırıyolarmış. Tam ayrıntılı bilmiyorum ama yaşladırılmış olanını seçtim ve çok çok iyiydi. Hani şarap gibi düşünebiliriz sanırım bunu 🙂 Ayrıca servis olsun hizmet olsun çok iyidi. Zaten burada gittiğim her cafe, restaurantta hiç kötü hizmet görmedim özellikle garsonlar çok ilgili kibar ve güleryüzlü.

img_0146
Eti yaşlandırma işlemi

Polonya Mutfağı:

Polonyalıların yemekleri  aslında çok geniş. Ama damak tadları biraz farklı diyebilirim. Bir Polish restaurantını denedik ve baya otantik de bir yerdi. Onlarda bizim gibi yemekten önce çorba içiyorlar ve çok fazla çorba seviyorlar. Bir sürü çorba çeşitleri var.   Ayrıca domuz eti çok fazla ağırlıklı yemeklerde. Çorbada onda, bunda, hemen hemen herşeyde domuz eti ve pastırması, sosisi kullanıyorlar.  Bu da bizler gibi tercih etmeyenler olursa biraz menü daralıyor. Ve bir de simitleri var. Bizimkine benziyor ama ben bu simitten pek tad alamadım. Nerde bizim çıtır susamlı mis gibi kokan simitlerimiz. Yani kısacası yemekleri çorba ve et ağırlıklı üstelik eti de çok seviyorlar tabi bu arada balık yemekleri de çok seviliyor. Yemek kültürü genelde, Rus, Ukrayna Alman, Slav ülke mutfaklarıyla benzerlikler gösteriyor.

img_1886
Borş çorbası-içinde pancar, lahana, soğan, maydanoz, havuç gibi sebzeler vardı. Bir de haşlanmış hamur ve içinde lahana, soğan gibi bişey vardı ama ben sevmedim ve bıraktım hamurları. Tadı fena değildi vitamin oldu 🙂
img_8332
Mantar çorbası-Böyle ekmek içinde geliyor. Eşimin dediğine göre çok lezzetmiş.
img_8333
Pierogi-Bunu sevdim işte. Bizdeki mantı gibi ama daha hamur ve çeşitleri var. Etli, patatesli ve peynirli gibi. Peynirliden yedim ve içindeki peynir özellikle çok lezzetliydi. Bazı yerlerde yoğurtlu yeniyormuş ama bize böyle verildi.
img_1887
Bigos-Av etinden yapılan ve çok sevilen birşeymiş. İçinde sığır eti, lahana turşusu var. Güzel tadı ama biraz garipti.
img_8337
Adını unuttum ama bu da armut tatlısı. Haşlanmış armutun üzerine şaraplı bir sos ve yanında dondurma vardı.

img_8323

Eski meydan olan yerde kapalı çarşı var ve bizim kapalı çarşıya benziyor. İçinde hediyelik eşyalar, Gümüş yüzükler, kolyeler, küpeler çok farklı takılar var.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Ulaşım:

Krakow’ da şehir içi ulaşım oldukça rahat ve kolay. Otobüs ve tramwaylarla sağlanıyor. Ancak gezilecek yerler aynı bölgede yoğunlaştığı için yürüyerek de gezebilirsiniz. Şehirde metro bulunmamaktadır. Ayrıca şehir meydanında at arabalarıyla, mini gezi arabalarıyla şehir turları düzenleniyor. Tur ücreti 160 Zloty dedi ama indirim yapıyor. Bize 140 olur demişti.

Son gün hava kapalıydı ve çok yağmurluydu. Ordan, burdan çektiğim resimleri koyarak noktayı koyuyorum. Bir sonraki gezi yazsıyla buluşmak üzere 🙂 Hoşçakalın…

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Yazar: MaydanozBlogger

Keyfiyazılarım sitesi, birçok konuya değinen ama (bildiği konuları yazan ve bilmediği şeyler hakkında biliyomuş gibi davranmayan) İçeriğinde; Film-dizi, sosyal konular, gezi, sağlık, kullandığım ürünler, teknoloji, güzellik-makyaj, kadınca, yemek tarifleri gibi konuları barındıran site Ekim 2014 ‘de kurulmuştur. Ve bu süreç gittiğimiz yerlerin resimlerini çekmekle başladı. Çok klasik oldu değil mi🙂 Zaten fotograf çekmeye de farklı yerler görüp gezip seyahat etmeye çok ilgim vardı. Ayrıca farklı konularda ki düşüncelerimi dile getirmek ve herkesin okumasını istedim. Atatürkçü, espirili, bazen asabi, ekonomi ve siyasete ilgisi olan, ruh hali dalgalı, dünyayı ve yaşamı çözemeyen ve hiç çözemeyecek olan, spor yapmayı, fotoğraf çekmeyi seven, bisiklet binmeyi, kitap okumayı seven, film izlemeyi, yeni yerler görmeyi seven, garip ama gerçek İstanbul’u çok seven birisiyim. Soru, şikâyet ya da önerileriniz için aşağıdaki formdan ya da keyfiyazilarim@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 📸 Instagram : looktravelpics 📺 YouTube : Sütlü Çay 🏡 about me : keyfiyazilarim

3 thoughts

  1. Varşova günlerime gittim. Teşekkürler!!! Ahh o pierogiler!! Pizzalar, büyük porsiyon etler…Temmuz sıcağı! Dostlarımız…Varşova’da 10 gün kalıp Krakow’a gitmedim. Okuyunca bir kez daha pişman oldum. Bir gün mutlaka.

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın