Londra Heathrow, Stansted, Gatwick, Luton Havaalanlarından Şehir Merkezine Ulaşım

Londra Heathrow havaalanı dünyanın en büyük ve en yoğun havaalanınlardan biri. Ciddi büyüklüktedir. Ve ayrıca Londra’da dünyanın en önemli şehirlerindendir. Bu havaalanı içerisinde 5 adet ayrı terminal bulunmaktadır. Çok fazla insanın ziyaret ettiğinden bu şehire bir den fazla havaalanı şart olmuş. Bu nedenle Londra’da altı tane havaalanı vardır. Ve sanırım bunlarda pek yeterli değil hatta 🙂

Heathrow_T2_central_overview
Heathrow Terminal-2
Heathrow_Terminal_5C_Iwelumo-1
Heathrow airport Terminal 5-British Havayolları

london-airport-transportation

Londra havaalanları kendi içlerinde ayrılmış. Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton ve City havalanları büyük havaalanı kategorisinde. Heathrow daha çok bayrak taşıyıcı firmaların kullandığı bir yerken, Gatwick, Heathrow’un yetersiz kalması sebebi ile kullanılan ikinci alan.  Stansted havaalanı başta Ryan Air olmak üzere low cost uçak firmaları tarafından kullanılıyor. Luton şehre en uzak havaalanı ve buraya genelde en ucuzcu firmalar iniyor. City ise iç hatlarda kullanılıyor. Türk Hava Yolları Heathrow veya Gatwick havaalanlarına iniyor. Pegasus Stansted Havaalanını kendisine üs olarak belirlemiş.

Heathrow Havaalanından Londra Şehir Merkezine Ulaşım

Heathrow’dan şehir merkezine ulaşım için tren, metro, otobüs ve taksi seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bu arada  İngiltere’ de ulaşım ciddi çok pahalı. Bunu bir kenara yazın derim 🙂 Şimdi elimizdeki seçenekler aşağıdaki gibidir:

  • Heathrow express trenini kullanarak, şehir merkezindeki Paddington tren istasyonuna varabilirsiniz. Her 15 dakikada bir kalkıyor ve 15-20 dakika sürüyor. Fiyatı 15 pound.
  • Heatrow Connect trenini kullanarak, şehir merkezindeki Paddington tren istasyonuna varabilirsiniz. Her 30 dakikada bir kalkıyor ve 25 dakika sürüyor. Fiyatı 9 pound.
  • Metro hattını kullanarak, Piccadilly Line üzerinden şehir merkezindeki Piccadilly metro istasyonuna varabilirsiniz. Çok sık kalkıyor. Fiyatı 5 pound.
  • Otobüs kullanarak, National Express firmasıyla Victoria durağına varabilirsiniz. 15-30 dakikada bir kalkıyor ve 50 dakika sürüyor. Fiyatı 6 pound.
  • Taksi kullanarak, Şehir merkezine varabilirsiniz. 60 pound civarı tutuyor.
underground_1
İngiltere’deki metro işareti
76664-640x360-national-express-coach-driving-past-big-ben-640
Havaalanı otobüs firması
TaxiCab
Meşhur İngiliz taksileri

Stansted Havaalanından Londra Şehir Merkezine Ulaşım

Stansted havaalanı, Londra şehir merkezine yaklaşık 56 km uzaklıktadır. Londra’ya uçan ucuz havayolları bu haavalanını kullanıyor. Ryanair, Easyjet ve Pegasus gibi havayolu firmaları bu havaalanını kullanmaktadır.

Ulaşım seçenekleri:

  • Stansted Express treni kullanarak, şehir merkezindeki Liverpool Street tren istasyonuna varabilirsiniz. 15 dakikada bir kalkıyor ve 45 dakika sürüyor. Fiyatı 22.50 pound.
  • National Express otobüsü kullanarak, Victoria durağına varabilirsiniz. 15-30 dakikada bir kalkıyor ve 80 dakika sürüyor. Fiyatı 10 pound.
  • Taksi kullanarak, şehir merkezine yaklaşık 80-90 pound tutuyor.

Gatwick Havaalanından Londra Şehir Merkezine Ulaşım

Gatwick havaalanı, Londra şehir merkezine yaklaşık 50km uzaklıktadır.

Ulaşım seçenekleri:

  • Gatwick express treni kullanarak, şehir merkezindeki Victoria istasyonuna varabilirsiniz. 15 dakikada bir kalkıyor ve 30 dakika sürüyor. Fiyatı 16 pound.
  • First Capital Connect treni kullanarak, London Bridge istasyonuna varabilirsiniz. Saatte 4 kez kalkıyor ve yaklaşık 45 dakika sürüyor. Fiyatı 9 pound
  • Southern treni kullanarak, London Bridge ya da Victoria istasyonlarına varabilirsiniz. Saatte 9 tren kalkıyor ve yaklaşık 35 dakika sürüyor. Fiyatı 13 pound.
  • National Express otobüsü kullanarak, Kuzey ve Güney Victoria’ya otobüs ile varabilirsiniz. Sabah 06:00’dan itibaren yarım saatte bir, gece de saat başı kalkıyor. Fiyatı 8 pound
  • Taksi kullanarak, Şehir merkezi yaklaşık 90-100 pound tutuyor.

image_update_06f438891e7c2498_1371141848_9j-4aaqsk

Luton Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım

Ekonomik havayolu şirketlerinin havalimanıdır. Ücretsiz otobüslerle 8-10 dakika süren bir yolculukla tren istasyonuna gelir, 35 dakikalık tren yolculuğu için 12,50 Pound ödeyerek Kings Cross Thameslink istasyonuna varabilirsiniz. Buradan da 2 Pounda istediğiniz yere metro ile gidersiniz.

Ayrıca, Her şehirde olduğu gibi Londra’da da insanların kullanımına sunulmuş bir ulaşım kartı var. Oyster Card. Bu kartı herhangi bir travel information bürosundan, bilet makinelerinden veya oyster online‘dan 5 paundluk deposito karşılığında satın alabilirsiniz. Normalde oyster kart olmadan, nakit satın alacağınız biletler ile de herhangi bir ulaşım aracını kullanmanız mümkün. Ama eğer Londra’da yaşayacaksanız kesinlikle bu karta sahip olmalısınız.

oyster

Londra’da ulaşım gerçekten pahalı. Öyleki kısa süreliğine Londra’ya gelen turistler için bile hazırlanmış visitor oyster card‘lar mevcut. Ayrıca turistler için tüm metro, otobüs ve diğer ulaşım araçlarında kullanılabilen günlük “Day Travelcard” ve haftalık “7 Day Travelcard” lar da var.  Oyster kartın nasıl kullanılacağına gelince; otobüslere binerken yukarıda resmini gördüğünüz sarı renkteki kart okutma butonuna bir kez okutmanız yeterlidir. Metroda ise kullanacak olduğunuz metro hattının girişinde ve en son çıkışında okutmanız gerekmekte. Ayrıca oyster kart 18 yaş üstü öğrenciler için “+18 Student Oyster Card” olarakta satın alınabiliyor. Bu bilgiyi özellikle İngiltere’ye dil öğrenmeye gelecek olan öğrenciler için yazıyorum. Bu kart size ulaşımda %30 luk bir indirim sağlıyor. Bu oldukça iyi bir rakam. Burada dikkat etmeniz nokta ise full time veya part time EN AZ 14 haftalık bir kursa kayıt olmanız gerekiyor.

undergroundplatform0209a

london-underground-map
İngiltere metro haritası

Not: Bilgide eksiklikler olursa artık mazur görün 🙂 Bilet fiyatları tarihlere yıla göre zamanla değişebilir 🙂

Yazar: MaydanozBlogger

Keyfiyazılarım sitesi, birçok konuya değinen ama (bildiği konuları yazan ve bilmediği şeyler hakkında biliyomuş gibi davranmayan) İçeriğinde; Film-dizi, sosyal konular, gezi, sağlık, kullandığım ürünler, teknoloji, güzellik-makyaj, kadınca, yemek tarifleri gibi konuları barındıran site Ekim 2014 ‘de kurulmuştur. Ve bu süreç gittiğimiz yerlerin resimlerini çekmekle başladı. Çok klasik oldu değil mi🙂 Zaten fotograf çekmeye de farklı yerler görüp gezip seyahat etmeye çok ilgim vardı. Ayrıca farklı konularda ki düşüncelerimi dile getirmek ve herkesin okumasını istedim. Atatürkçü, espirili, bazen asabi, ekonomi ve siyasete ilgisi olan, ruh hali dalgalı, dünyayı ve yaşamı çözemeyen ve hiç çözemeyecek olan, spor yapmayı, fotoğraf çekmeyi seven, bisiklet binmeyi, kitap okumayı seven, film izlemeyi, yeni yerler görmeyi seven, garip ama gerçek İstanbul’u çok seven birisiyim. Soru, şikâyet ya da önerileriniz için aşağıdaki formdan ya da keyfiyazilarim@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 📸 Instagram : looktravelpics 📺 YouTube : Sütlü Çay 🏡 about me : keyfiyazilarim

Yorum bırakın