Elektrikli Otomobil Teknolojisi Hakkında

Elektrikli Araba Nedir? Faydaları Nelerdir? Tarihçesi

Elektrikli otomobil, elektrik enerjisi ile çalışan otomobillere verilen isimdir. Bu türdeki arabaların yakıt tasarrufu yanında şehir kirliliğini düşüreceği ve karbon emisyonunu azaltacağı sanılmaktadır. Türkiye’de ilk elektrikli otomobil II. Abdülhamit tarafından İngiltere’de Messrs Immisch & Co şirketine 1888 yılında sipariş edildi. Abdülhamit bu otomobilden çok memnun kalmıştı ve bu iki mühendisi ödüllendirmiş. 1897’de ABD’deki ilk ticari uygulama olarak elektrikli araçlar New York şehri taksi filosu olarak Filedelfiya Elektrikli taşıma ve vagon şirketi tarafından yapılmıştır.

detroit_electric_car_charging edisonelectriccar1913

Solda: Elektrik arabası şarj olurken. Sağda ki Thomas Edison ve bir Elektrik arabası (1913)

Elektrikli Araba Markaları

2012 Aralık itibariyle, bazı ülkelerde bulunan seri üretim modelleri şunlardır: Tesla Roadster, REVAi, Buddy, Mitsubishi i MiEV, Nissan Leaf, Smart ED, Wheego Whiplife, Mia Electric, BYD e6, Bollare Bluecar, Renault Fluence Z.E., Ford Focus Electric, BMW ActiveE, Coda, Tesla Models, and Honda Fit EV ve Renault Zoe’dir. 2012 Aralık’da en çok satan elektrikli araç tüm dünyada 46,000 satan Nissan Leaf’di, Mitsubishi iMiEV tüm dünyada 18,000 adet sattı, Peugeot iOn yeni adıyla Citroen C-Zero Avrupa marketinde 6,500 adet satıldı.

Elektrikli otomobiller içten yanmalı motorlu araçlarla karşılaştırıldığında bazı avantajlara sahiptir; bunlar yerel hava kirliliğini azaltır, petrol ve petrol ithali yapılan ülkelere bağımlılığı azaltır. Elektrikli arabaların yaygınlaşmasını engelleyen diğer faktörler; özel veya kamuya ait bir girişim olarak şarj istasyonlarının eksikliği ve kısıtlı menzil sebebiyle sürücülerin hedeflerine varamadan bataryalarının tükenip yolda kalacakları şeklindeki endişeleridir.

Fiyat

Elektrikli otomobillerin satın alma fiyatları sıradan içten yanmalı motorlu otomobillerin fiyatlarından oldukça pahalıdır. Yüksek fiyatın temel sebebi bataryalardır.

Kullanım masrafları ve bakım-onarım

Elektrikli araçların bataryası her şarj edilişinde kapasitesi yavaş yavaş azalacaktır. O yüzden Bataryanın ömrü ve dayanıklılığı hakkındaki endişeler devam etmektedir. Bence bu arabasına ve şartlarına göre değişir diye düşünüyorum.

Elektrikli Arabaların Farkı Nedir?

Motorun çalışması için gereken pistonlar, biyel kolları gibi parçalar bir yana, gaz tankı, egzoz sistemi, yağ ve su pompaları gibi birçok parçaya da elektrikli motora sahip araçlarda gerek kalmıyor. Aslında ne kadar ciddi bir boyutta olduğunu anlamak için, aşağıda ki resme bakmanız yeterli:

motor-kiyaslamasi

Yukarıdaki resimde üstte motorlu araç, altta ise Tesla’nın X modeli. Bu teknolojinin ne kadar yalın ve basit olduğu herhalde bu resimlerde açıkça görülüyor.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve Özellikleri

Elektrikli araçlar sessiz çalışma, yüksek verim, ucuz enerji gibi avantajlarının yanı sıra uzun sürede şarj olma gibi bir dezavantaja sahip. Standart fosil yakıtlı bir araç 3-5 dk’lık depo doldurma işlemiyle ortalama 700 km yol alırken, elektrikli araçlar yaklaşık 150 km‘lik bir yol için standart şarj da 6-8 saat, hızlı şarjda ise minimum yarım saate ihtiyaç duymaktadır. Bu da elektrikli otomobil kullanımında sık sık şarj istasyonlarına uğramayı gerektirmektedir.

screen-shot-2017-02-06-at-12-02-15

Türkiye Şarj istasyonları Sitesi

İşte Elektrikli Araba Markalarından bazıları:

Tesla

2003 yılında San Carlos/California’da kurulan Tesla Motors, günümüzde en çok dikkat çeken teknoloji şirketlerinden biri. Ülkemizde de faaliyet göstermeye hazırlanan, dünyaca ünlü elektrikli otomobiş üreticisi Tesla. Tesla Motors henüz aktif olarak Türkiye’de faaliyet göstermiyor. Yani servis noktaları, destek ekibi veya resmi galerisi yok. Şirket olarak “Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Ltd. Şti.” kuruldu. Tesla’nın Türkiye oluşumu ile ilgili hala somut bir gelişme yok. Öyle ya da böyle 2015-2016 planları 2017-2018’e ertelendi. Ancak Türkiye pazarı kesinlikle ciddi planları dahilinde. Tesla model s şu an satışta.

bvnw2ofwymvkx6ioj4nn
Model S

BMW i3

BMW i3 BMW’nin üretimine 2013 yılında başladığı elektrikli otomobilidir. Mevcut versiyondan daha büyük bataryaya sahip. Tam dolu batarya ile 130 km yol alabilen mevcut model yerine güçlendirilmiş batarya ile sunulan 2017 Bmw İ3 artık 183 km menzile sahip. 2017 Bmw İ3’ün artırılan bataryası daha uzun şarj süresine neden oluyor. Level 2 charger isimli şarj cihazı ile şarj edilince bataryanın 4.5 saat sürüyor. Fİyatı, 48.445 Dolar.

Renault Zoe Z.E. Zen

Her elektrikli otomobil gibi, Zoe de nev-i şahsına münhasır bir tasarıma sahip. Renault Clio ile benzer tasarım. Zoe’ye, şehir içi-şehir dışı kullanılacak bir aile otomobilinden çok, hafta içi işe gidip gelmek için kullanılmaya daha uygunmuş.  140-150 km’lik menziliyle zaten, şehir dışı yolculuklar yapmak çok çok zorlaştırıyormuş.  Tek şarjla şehir içinde 140 km yol gidilebiliyor. Şimdi ise ZOE’ye yeni, daha büyük batarya! Yeni ZOE bataryası 41kWh kapasiteye sahip olup iddiaya göre tek şarj ile 400km gidebilecek. Fiyatı 36,000€

Nissan

Nissan dünyanın bugüne kadar en çok satmış %100 elektrikli otomobil Nissan LEAF’i yapmış olan firma. Geçtiğimiz gün CES 2017’de konuşma yapan Nissan CEO’su Carlos Ghosn bu konuşmasında firmanın önemli miktarda satışlara imza atan Leaf’in devam modelinin yolda olduğunu müjdeledi. Nissan mühendisinin açıklamalarına göre firma 200 mil (320km) üzeri bir menzile sahip Leaf modeli piyasaya sürmeyi planlarken yeni modelin ise bu hedeflenen menzille gelip gelemeyeceği şu an için net değil.

 

NASA tarafından yapılan yüzey sıcaklıkları global bir harita. Ve bu da aklıma elektrikli arabaların çoğalması gerektiğini çok düşündürüyor.

Yazar: MaydanozBlogger

Keyfiyazılarım sitesi, birçok konuya değinen ama (bildiği konuları yazan ve bilmediği şeyler hakkında biliyomuş gibi davranmayan) İçeriğinde; Film-dizi, sosyal konular, gezi, sağlık, kullandığım ürünler, teknoloji, güzellik-makyaj, kadınca, yemek tarifleri gibi konuları barındıran site Ekim 2014 ‘de kurulmuştur. Ve bu süreç gittiğimiz yerlerin resimlerini çekmekle başladı. Çok klasik oldu değil mi🙂 Zaten fotograf çekmeye de farklı yerler görüp gezip seyahat etmeye çok ilgim vardı. Ayrıca farklı konularda ki düşüncelerimi dile getirmek ve herkesin okumasını istedim. Atatürkçü, espirili, bazen asabi, ekonomi ve siyasete ilgisi olan, ruh hali dalgalı, dünyayı ve yaşamı çözemeyen ve hiç çözemeyecek olan, spor yapmayı, fotoğraf çekmeyi seven, bisiklet binmeyi, kitap okumayı seven, film izlemeyi, yeni yerler görmeyi seven, garip ama gerçek İstanbul’u çok seven birisiyim. Soru, şikâyet ya da önerileriniz için aşağıdaki formdan ya da keyfiyazilarim@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 📸 Instagram : looktravelpics 📺 YouTube : Sütlü Çay 🏡 about me : keyfiyazilarim

Yorum bırakın