İskoçya Edinburgh’da İki Gün

img_0741  img_0742

img_0805

Nüfus: 495.360

Dil: İngilizce, İskoçca

Para Birimi: Sterlin

2016-11-15-14-18-47
Calton Hill’ den Panaroma Edinburgh

İskoçya, uluslararası iç ve dış olarak Birleşik Krallık’ın bir parçasıdır. Ancak özellikle sportif ve kültürel faaliyetlerde bağımsız hareket etmekte ve bu bayrağı kullanmaktadır. Birleşik krallık içerisindeki dört ülkeden biridir. Bunlar Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dır. Yukarıda solda ki bayrak İskoçya bayrağı, sağda ki bayrak ise Birleşik krallık bayrağıdır. Krallık Devletleri’nin bütününü temsil eden bayraktır. Şehrin Düklüğünü, Kraliçe II. Elizabeth’in eşi Prens Philip yapmaktadır. Prens Philip bu göreve, II. Elizabeth kraliçe olmadan önce atanmış. Şehrin “Old Town” ve “New Town” bölgeleri UNESCO Dünya Miras Listesi’ndedir. Dünyanın en saygıdeğer üniversitelerinden biri olan Edinburgh Üniversitesi’dir. 1583 yılında kurulan Edinburgh Üniversitesi, 2010 yılında uluslararası üniversiteler arasında dünyanın en iyi 9. üniversitesi seçilmiştir.

img_4056
Edinburgh Üniversitesi
img_4052
Edinburgh Üniversitesi

Edinburgh’a Nasıl Gidilir? Vize Şartları Nelerdir?

Hayatımızın ilginç anlarından birini yaşadık ve Dublin e gidicekken otelimizi uçak biletlerimizi ayarlamışken, üstelik havaalanına gidip Dublin’e uçmak üzereyken Dublin’e giremiceğimizi söylediler. Sebebi Dublin’in özel vizesi olmasıydı ve biz araştırdığımız halde, Uk ve shengen vizemiz olduğu halde İngiltere’de yaşama iznimiz olduğu halde geçersiz dendi. İrlanda’nın resmi sitesine bakmıştık ve küçücük bir yere İngiltere vizeniz arsa ziyaret edebilirsiniz ama sadece turistlere yöneliktir yazmışlar😊Çok garip ama gerçek! shengen vizesi de geçerli değil Dublin’de Dublin’in özrl vizesi var. Ben İngiltere’de yaşıyorum ve Dublin’e giremiyorum vize almam gerekiyor ama Turist olup İngiltere vizesi olan giriyor! Ayrıca tabi bu ülkeye göre değişen bişey. Türkiye her zaman olduğu gibi bu ülkeler arasında değil. Biz zaten anca Arap ve Afrika ülkelerine vizesiz girebilelim😀Saçmalığın daniskası! Biz de acele karar vererek ve Edinburgh’un da vize istemediğini bildiğimizden rotayı bir anda buraya çevirdik ve çok da iyi yapmışız. Zaten buraya da ne zamandır gelmek istiyorduk neye niyet neye kısmet oldu biraz😊

img_4082
Edinburgh Havaalanı

Şehir otantikliğini kaybetmemiş, modernliği düzgün bir biçimde kendine entegre etmiş bir şehir. Çok keyif alarak ayrıldık bu şehirden. Tekrar gidicek yerlerimizin listesine çoktan girdi bile. Bu şehir hakkında gitmeden tabi ki bir ön araştırma yapmıştım ama yine de pek yapılıcak birşey yok gibi görünüyordu ayrıca resimlerde de baktığımda açıkcası çok da çekmemişti. Ama ilginç bir şekilde o kadar çok yapılıcak şeyler gördük ki. Bu sefer de ayrılasımız gelmedi 😊🙈🙊 Havaalanından şehir merkezine gitmek çok kolay kapıdan çıkıyorsunuz hemen otobüsler kalkıyor önünde.

2016-11-15-10-29-38-1

2016-11-15-11-15-02Otobüsler New town denen yerde indiriyor.

img_4059
Old Town
img_3979
Victoria Street
img_3964
Victoria Street

Victoria street Edinburgh’un en canlı en renkli en farklı yerlerinden. Cafeleri, renki dükkanları, binalrı, dar sokakları o kadar tatlı ki. Edinburgh iki kısımdan oluşuyor. Birine old town deniyor, birine new town deniyor.  İskoçya’nın iki büyük şehri var, Glasgow ve Edinburgh. Ama Glasgow daha yeni şehirmiş ve çok tarihi dokusu yokmuş.

img_3815

2016-11-15-15-14-46-1
Scott Monument

Şehrin ortasın kocaman bir anıt. Ayrıca ürkütücü ve devasa.

img_3955
Royal Mile-St.Giles Katedrali
img_3966
Geleneksel İskoç kıyafetleri

İskoç erkeklerin giydiği etekler😊 İnsanlara garip gelse de kültürlerinde çok yaygın. Söylentilere göre Bundan uzun yıllar önce ava giderken bacaklarına kadar kıyafetleri kirlenir çamur içinde kalırmış. Buna çözüm olarak etek giymişler ve daha sonra düğünlerde özel günlerde giymeye başlamışlar. Günümüzde hala daha düğünler de özel günler de giyerler😊

img_4008
İskoçya Ulusal Müzesi

img_4037

Müzenin içi alışveriş merkezi gibi😊 Kat kat bölümlere ayrılmış. Bilim-teknoloji, hayvanlar gibi gibi bölümlere ayrılmış. Dinazor fosilleri iskeleti, ilk bilgisayarlar, telefonlar, bazı hayvanların iskeletleri mumyalanmış halleri, ilk kopyalan koyun, ilk bisikletler, bazı makinelerin aletlerin nasıl çalıştığını gösteren sistemler. Gayet güzeldi çok keyif aldık, mutlaka gitmelisiniz.

img_4021
Dünya da ilk kopyalanan koyun
img_4033
İlk bilgisayarlar
img_4034
İlk bisikletler
img_3975
Hula Cafe

img_3974

Bu cafe  Victoria Street te. Hani şu renkli kafelerin evlerin olduğu yer. Burası baya meşhur. Saglıklı sebze, meyve türü yemek isterseniz size uygun bi yer. Yukarıda ki resimde altında meyveli dondurmalı mil shake gibi bişey üstünde kuru ve yaş meyveler. Değişik bir yerdi güzeldi. Bir de Royal mile üstünde Birçok ülkenin gazete dergilerini satan yer vardı market gibi😊 Uzun zaman olmuştu Türk gazetesi okumayalı alıp okudum iyi oldu🙈🙊 Ama okudam ne yarar moralim bozuldu bir sürü😞 Hiç mi iyi bişey olmaz şu ülke de ya?

img_3922
Radisson Blu

Çok bilinen otel zincirlerinden Radisson Blu oteli O kadar tatlı görünüyordu ki çekmeden yapamadım😊

img_3976
Victoria Street

img_4060

2016-11-15-14-52-16
Colton Hill

2016-11-15-14-57-42

2016-11-15-11-19-45

2016-11-15-13-52-41

img_3825

2016-11-15-13-53-06-hdr

Bu sefer ki yazımda fazla resim mi koydum ne 🙂 Ama inanılmaz güzel tam fotoğraflık bi yer. Mutlaka ama mutlaka gidin ve bir sürü resimler çekerek dönün.

Hediyelik Neler Alınır?

Meşhur İskoç viskisi, Magnetler, Edinburgh üniversitesi yazan tişört ve polarlar, İskoç kurabiyeleri ki çok lezzetli.

Yazar: MaydanozBlogger

Keyfiyazılarım sitesi, birçok konuya değinen ama (bildiği konuları yazan ve bilmediği şeyler hakkında biliyomuş gibi davranmayan) İçeriğinde; Film-dizi, sosyal konular, gezi, sağlık, kullandığım ürünler, teknoloji, güzellik-makyaj, kadınca, yemek tarifleri gibi konuları barındıran site Ekim 2014 ‘de kurulmuştur. Ve bu süreç gittiğimiz yerlerin resimlerini çekmekle başladı. Çok klasik oldu değil mi🙂 Zaten fotograf çekmeye de farklı yerler görüp gezip seyahat etmeye çok ilgim vardı. Ayrıca farklı konularda ki düşüncelerimi dile getirmek ve herkesin okumasını istedim. Atatürkçü, espirili, bazen asabi, ekonomi ve siyasete ilgisi olan, ruh hali dalgalı, dünyayı ve yaşamı çözemeyen ve hiç çözemeyecek olan, spor yapmayı, fotoğraf çekmeyi seven, bisiklet binmeyi, kitap okumayı seven, film izlemeyi, yeni yerler görmeyi seven, garip ama gerçek İstanbul’u çok seven birisiyim. Soru, şikâyet ya da önerileriniz için aşağıdaki formdan ya da keyfiyazilarim@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 📸 Instagram : looktravelpics 📺 YouTube : Sütlü Çay 🏡 about me : keyfiyazilarim

4 thoughts

    1. Tessekkurler☺️ Buralarda insanlar ve ulkeler o kadar huzurlu rahatlar ki. Ulkemizin niyese yillardir derdi sorunu bitmedi! Bitemedi! Ozellikle son yillarda daha da karisti hersey kimin ne oldugu belli degil!

      Liked by 1 kişi

Yorum bırakın