Google’da En Üst Sıralara Çıkmanın Yolları

google-seo

Blog yazmak gerçekten de sabır isteyen bir iş. Öyle, blog açtım hemen ziyaretçi gelsin, yazılarım binlerce kez okunsun, herkes yorum yazsın diye bir dünya maalesef yok. Sabırlı olmayı ilk plana koydum çünkü başarılı bir blog yazarı olmak için bu kural şart. ”Ben bekleyemem öyle, akın akın blogumu ziyaret etsinler” diyorsanız hemen yönetici paneline girin blogunuzu silin.

Web’de popülerliğe ulaşmanın en kısa yolu şüphesiz “Google ile dost olmaktan” geçiyor. Eğer Google’a yazılan arama kelimeleri ziyaretçilerin karşısına sizin sitenizi çıkarıyorsa, başarıya veya kazanca ulaşmanız çok kolay olabiliyor. İster naçizane bir blog yayınlayın, isterseniz yurt dışında hayata geçirilmiş dahiyane bir fikri Türkiye’ye getiren dev alışveriş sitesi… Web’in altın kuralı, yapılan aramalarda mümkün olduğunca çok ziyaretçinin karşısına çıkmak. Zira geniş kitlelere hitap etmek istiyorsanız adresinizi insanların aklına kazımalı ya da kolay bulunabilir olmalısınız.

Google’a Kulak Verin
Arama sonuçlarında daha iyi sıralar elde etmek söz konusu olduğunda, Google’ın kandırılabileceğini sanan manipülatörlerden önce arama devinin kendisine kulak vermek gerekiyor. Google, web sitesi sahiplerine daha iyi sonuç için öneriler sunuyor ve ücretsiz webmaster araçları sağlıyor.

Sitenizi Google’a Ekleyin: Web sitenizi tamamlayarak ziyarete açtığınızda yapmanız gereken ilk iş http://www.google.com/addurl.html adresine giderek sitenizi Google’a eklemek. Bu adreste karşınıza çıkan formdaki URL: bölümüne web sitenizin adresini “http://” ön ekini de kullanarak http://www.sizinsiteniz.com şeklinde girmelisiniz. Ayrıca Comments kısmına sitenizin amacı ve çalışma prensipleriyle ilgili yorumlar yazabilirsiniz. Yaptığınız ekleme işleminin bir yazılım tarafından otomatik olarak yapılmadığını belgelemek üzere aşağı kısımda bulunan resimdeki karakterleri gerekli bölüme girmeniz avantaj sağlayacaktır. Bu karakterleri girmeseniz de Google site ekleme talebinizi kabul ediyor.

Başka Sitelerden Linkler Edinin: Web sitenizin Google indeksine en hızlı şekilde yerleşmesini sağlamak için yapılabilecek işlerden biri de, Google tarafından sıkça indekslenen diğer sitelerden sitenize link verilmesini sağlamak.
Sitemap’inizi Hazırlayın: Google’ın web sitesi sahiplerinin ücretsiz olarak kullanımına sunduğu Google Webmaster Tools, indeksleme hızını ve sıklığını artıran bir yöntem olan Sitemaps’i de içinde barındırıyor. Doğru biçimde hazırlayarak sitenizin kök dizinine ekleyeceğiniz bir Sitemap.xml dosyası indekslenme performansını ciddi şekilde artıracaktır. Sitemap uygulamasının nasıl gerçekleştirildiğini ilerleyen satırlarda ayrıntılı şekilde açıklayacağız.

Sitenizi Web Dizinlerine Ekleyin: Arama motorları kadar popüler olmasalar da web dizinleri potansiyel ziyaretçilerinizin sitenizi bulmasına yardımcı olabilir. Sitenizi vakit kaybetmeden http://www.dmoz.org gibi insan eliyle hazırlanan popüler açık dizin projelerine kaydetmelisiniz.

seo-calismasi-googleda-ust-sira

Dmoz’a Nasıl Kayıt Yapılır?

Dmoz.org Google Yahoo ve MSN dahil birçok büyük Arama motorunun içeriğine itibar ettiği insanlar tarafından yönetilen bir web kategorisidir. Tüm dünyada gönüllü editörler tarafından siteler gerekli kategoriler altına girilir, site sahiplerince gönderilen linkler incelenir onaylanır veya onaylanmaz. Dmoz diğer adıyla açık dizin projesine siz de katkıda bulunmak için bilgi sahibi olduğunuz bir kategori seçip editör olmak için başvurabilirsiniz. Bu yazıda anlattıklarımıza dikkat ederseniz sitenizin Dmoz’ da listelenme süresi çok kısalabilir.

Sitemi Dmoz’a Nasıl Göndericem?
Dmoz’a kaydetmek istediğiniz siteniz için öncelikle en mantıklı kategoriyi seçmelisiniz. Dikkat sizin sitem bu kategoride olsa ne güzel olur çok hit alırım dediğiniz kategori değil sitenizin mantık olarak bulunması gerektiği kategoriyi seçmelisiniz. Örneğin Mobil cihazlar için oyunlar sunan bir siteniz var, bu siteyi Top: World: Türkçe: İnternet kategorisi altına gönderirseniz kabul edilmez silinir, veya en iyi ihtimalle gerekli olduğu dizine gönderilir ama kayıt olma süreniz bayağı bir uzar. sizin mobil oyun sitenizi Top: World: Türkçe: Bilgisayar: Mobil Bilişim altındaki oyunlar dizinine göndermeniz en mantıklı seçim olacaktır. İngizlice siteleri türkçe dizini altına değil ana dizindeki gerekli kategori altına gönderin. Türkiyedeki illerin İngilizce tanıtımları veya otel turizm siteleri için genllikle Top: Regional: Middle East: Turkey kategorisi tavsiye edilir.

Dmoz’a kayıtta dikkat edilecek hususlar
En mantıklı dizini seçtikten sonra yapmanız gereken o dizine girip üst sağ kısımdaki “adres öner” linkine tıklamak.

Site’nin Başlığı:
Burada yapılan en büyük hata slogan sözcükler, arama motorlarında çıkmasını istediğiniz başlığını örnek arama motoru bilgi sitemiz için sadece “arama motoru” kelimelerini kullanmak veya “Türkiyenin arama motoru” başlığını kullanmak. Bizim için en doğru başlık “Arama Motoru Bilgi” olacaktır. Yani Sitenizin resmi ismi ne ise onu tercih etmelisiniz. Başlığınızın sadece ilk harflerin büyük yazın “Arama Motoru Bilgi” gibi. Kesinlikle Tamamı büyük harfler kullanmayın “DMOZ KAYIT” gibi.

Sitenin başlığının arama motorları üzerinde etkisi büyüktür ama bunu en optimum şekilde seçmelisiniz çünkü yanlış seçimde kaydedilmeniz uzayabilir kötü seçilmiş bir başlığı editör anında değiştirebilir.

Site Açıklaması:
Yazım hatası yapmayın, noktalamaya dikkat edin, sadece büyük harf kullanmayın, Html kullanmayın, başlıktaki gibi her sözcüğün ilk harfini büyük yapmayın, Sitenin adını başlığını açıklama içine yeniden yazmayın. Bunların yanında en önemlisi sitenizin reklamını abartılı sözlerle yapmayın örneğin “türkiyenin mobil bilişim merkezi” “acayip site” “süper site” … Arama motoru bilgi sitesi için örnek açıklama “Arama motorları ile ilgili makaleler ve önemli ipuçları.” olabilir. Burda verebileceğimiz bir ipucu açıklama içinde ilk sözcükler sizin sitenizin optimizasyonu için önemlidir. Bu ilk kelimelerin seçimi çok mühimdir sitenizi optimize ettiğiniz kelimeler ile başlamanızı öneririm ama mutlaka dikkat edin anlam bozukluğu anlam düşüklüğü olmasın. Sitenizi kayıt etmek istediğiniz kategorideki diğer açıklamaları dikkatlice inceleyin daha önce kabul edilmiş bu sitelerden kopya çekebilirsiniz.

E-posta Adresiniz:
son olarak eposta adresinizi de yazın korkmayın dmoz’dan kimse size spam göndermez:) Son olarak Google kategorisi ile Dmoz kategorisi arasındaki bağlantı ve farklar üzerinde durmak istiyorum. Google belli aralıklarla Dmoz’u yedekler ve üzerinde bazı değişiklikler yaparak kendi sitesinde yayınlar. Dmoz’a giren siteler belli bir süre sonra Google Kategorilerinde de yayınlanır. Google PR’ a göre bu siteleri belli bir sıraya dizebilir bazen Google site sahiplerince gönderilmiş ama editörlerce henüz onaylanmamış siteleri de yayınlayabiliyor.

Google yuksel

Google Webmaster Tools

Web sitenizin Google’daki performansını artırmak için yapabileceğiniz müdahalelerin belki de en önemlisi bir Sitemap dosyası hazırlayarak Google’ı içeriğinizden tam anlamıyla haberdar etmek. Bunun için adresindeki Google Webmaster Central’a mutlaka uğramalısınız.
Google Webmaster Central, web sitesi sahiplerinin daha başarılı arama sonuçları elde etmelerini sağlayan değişik araçlar içeriyor. Hizmeti kullanabilmek için bir Google hesabına sahip olmalısınız. Sayfaya ulaştığınızda karşınıza çıkan ilk başlık olan “Site status wizard” sitenizin Google indeksinde bulunup bulunmadığını ve bulunuyorsa Googlebot’un en son ne zaman sitenize eriştiğini görmenize yarıyor. Sayfadaki forma sitenizin adresini girmeniz durumu görmeniz için yeterli.
Google Webmaster Central’da dikkati çeken ikinci önemli başlık ise Webmaster Tools. Burada sahibi olduğunuz bir web sitesini “Add Site” seçeneğini kullanarak hesabınıza ekledikten sonra Google’la olan ilişkilerinizi düzenleyebiliyorsunuz. Sitenizle ilgili ayrıntılı bilgileri görebilmek ve ayarları değiştirebilmek için siteyi hesabınıza ekledikten sonra size ait olduğunu da kanıtlamak (verify) durumundasınız.

Bunu yapmak için kullanabileceğiniz en kolay yol, Google’ın size onaylama prosedürü sırasında verdiği isimle bir HTML dosyası oluşturmak ve bu dosyayı sitenizin kök dizinine yüklemek. Webmaster Tools’a geri dönüp “Verify Now” ifadesine tıkladığınızda Google, dosyanın sitenizde bulunup bulunmadığını kontrol ediyor ve sitenin size ait olduğunu kanıtlamış oluyorsunuz.

Bunu yapmak için kullanabileceğiniz en kolay yol, Google’ın size onaylama prosedürü sırasında verdiği isimle bir HTML dosyası oluşturmak ve bu dosyayı sitenizin kök dizinine yüklemek. Webmaster Tools’a geri dönüp “Verify Now” ifadesine tıkladığınızda Google, dosyanın sitenizde bulunup bulunmadığını kontrol ediyor ve sitenin size ait olduğunu kanıtlamış oluyorsunuz.

Google Adwords
Google aramalarında (sayfanın sağında da olsa) en kısa sürede yer almanın yolu Google’ın Adwords isimli reklam servisini kullanmak. SEO’ların “Bir gün içinde Google’da ilk sayfa garantisi” ifadesiyle yaptıkları pazarlama da Adwords’e dayanıyor. Zira Google’ın arama sonuçlarında yer almayan bir sitenin bir gün içinde ilk sayfaya yerleşmesi teorik olarak imkansız. Öte yandan Adwords gerçekten de çok hızlı sonuç veriyor. Kredi kartınızı kullanarak açabileceğiniz bir hesapla 10 dakika içinde bir reklam kampanyası oluşturup yayınlamaya başlayabiliyorsunuz. Kampanyanızı tanımlarken reklamınızın hangi ülke ya da şehirde gösterileceğini belirliyor ve bütçe limitini kendiniz ayarlıyorsunuz. Ayırdığınız bütçe yükseldikçe reklamların görüntülenme sıklığı da yükseliyor. Google ziyaretçilerinden biri sitenizin reklamına tıkladığında borcunuza yaklaşık olarak 3 yeni kuruş ekleniyor. Reklam kampanyanızın anahtar kelimelerini düzenlemek ve aynı bütçeye dahil olan alternatif reklam görünümleri hazırlamak da çok kolay.

Yaygın olarak kullanılan SEO Terimleri:

SEO: İngilizce “Arama Motoru Optimizasyonu” tanımının Türkçeye kısaltılarak çevrilmiş halidir.
PR: İngilizce PageRank tanımının kısaltılmış halidir.
PageRank: Google’ın sayfaları sıralamak için kullandığı bir teknolojik sistemdir. Google’a göre; şayet bir webmaster herhangi bir siteye link verirse, demek ki o site iyidir. İyi olmayan bir siteye kim neden link verir ki?” Bu mantık içerisinde işleyen Google, sitelere belirli değerler verir ve bu değerlere de PageRank denir.
PageRank Güncellemesi: Google’ın 3 ayda bir sitelerin PageRank değerini güncellemesidir.
Backlink: Başka sitelerden alınan referans linklere “backlink” denir.
Metatag: İnternet sitesini arama motorlarına tanıtan, kısa bir koddur.
Sandbox: Oldukça sık sorulan bir sorudur ve kısaca Google’ı aldatarak üst sıralarda yer almak için aşırı oranda link değişimi yapanlara verilen cezadır. Ayrıca Google’ı aldatmak için Spam adı verilen teknikleri uygulamaya çalışanlara verilen geçici cezalara da sandbox denir. Verilen “Sandbox” cezası sonucu site sahibinin Google’da aranan kelimeler üzerinden aldığı hit sayısında büyük zarar uğraması söz konusudur. Herhangi bir anahtar kelime öbeğinde 1. sırada çıkan bir site, çok hızlı bir şekilde 10. sıraya gerileyebilir.
Google Ban: Google’ın tüm sayfa indexlerinizi silmesi ve hiçbir sayfanızın Google tarafından gösterilmemesidir.
DMOZ: Dünyanın en büyük dizini olması nedeniyle herkesin eklenmek istediği bir dizindir. Google’ın çok büyük derecede önemsemesi nedeniyle tüm webmasterlar eklenmeye çalışsa da, DMOZ yalnızca kaliteli siteleri ekler.

Orijinal İçerik
Google’ın bir içeriğin orijinal olup olmadığını anlaması, adeta çocuk oyuncağıdır. Meşhur Google Algoritması, ilgili sitenin içeriğinin kopyala yapıştır olup olmadığını hemen anlayabilir. Bildiğiniz konular ile ilgili makaleler yazın ve kopyala yapıştır yaparak Google’da üst sıralarda yer almak gibi bir hayali kovalamayın. Tıpkı benim bu makaleleri yazmaktan herhangi bir çıkarım olmadan yalnızca size faydalı bir içerik sunmaya çalışmam gibi, siz de insanlar için yararlı bir içerik oluşturduğunuzda Google sitenize değer vererek zaten onu üst sıralara taşıyacaktır

Anahtar Kelime Analizinizi Yapın!

Organik trafik anlamında iyi bir noktaya gelmek istiyorsanız kullanıcılarınızın arama yaptığı anahtar kelimeleri iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Direkt olarak ilk sayfayı hedeflediğiniz kelime veya kelimelerle birlikte long-tail diye tabir ettiğimiz uzun öbekli arama sorgularını da hedeflemelisiniz.

googleda-ilk-sıraya-nasıl-çıkılır

İçerik ürettiğiniz bir anahtar kelime ile ilgili araştırma yaparken bu kelimeleri de içeriğinizde kullanmanız size fayda sağlayacaktır.

Öncelikle Google der ki : Google doğal arama sonuçlarında yani sayfanın sol tarafında bulunan ücretsiz doğal arama sonuçlarında hiç kimse size Google Birinci Sayfada ilk sırada çıkmak konusunda garanti veremez.` http://www.google.com/support/forum/p/webmasters/thread?tid=2648480c097f0822&hl=tr

Google`ın `örümcek` adı verdikleri programlar internet sitelerini dolaşarak, içerikleri belirli anahtar kelimelerle Google sistemlerine kayıt ederler. Bunu yaparken de internet sitelerine çeşitli kriterlere göre puan verirler.

Google`ın algoritmasını kimse bilemez ve Google 200`den fazla kritere göre değerlendirme yapmaktadır. Bu nedenle hiç kimse size `Google`da ilk sayfada ya da ilk sırada çıkaracağım` şeklinde garanti veremez.

Bu anlamda dikkat etmemiz gereken hususlardan bazıları şunlardır;

  1. Alan adınızı web sitenizin içeriğine göre seçin; Alan adınız web sitenizin içeriğiyle ilgili çağrışım yapmalıdır.
  2. Web siteniz her zaman ulaşılabilir olsun; Hosting hizmetini aldığınız firmanın sorunsuz ve kesintisiz hizmet sunması gerekmektedir.
  3. Site içeriğiniz özgün olsun; Web sitenizde bulunacak bilgilerin benzersiz olmasına dikkat edin. Başka sitelerden bilgi ve resim almaktan kaçının.
  4. Arama motorlarına uygun olarak tasarlattırın; Tasarım hizmetini aldığınız firmadan arama motorlarına uygun bir tasarım isteyin.
  5. Web sitenizin güncel olmasına özen gösterin; Ayda bir hatta haftada bir güncel haberler, kampanyalar v.b. bilgileri web sitenizde yayınlayın. Bu sayede Google`ın sizin sitenizi sık sık ziyaret etmesini sağlayarak güncel bir google indeksi oluşturursunuz.
  6. Flash tabanlı site tasarımlarından kaçının; Google flash içerisindeki bilgileri çözemediği için tüm sitenizi flash tasarlatmayın. Flashı gerektiği yerlerde örneğin; giriş sayfasında ya da site başlığında kullanın.
  7. Ziyaretçi sayınızı arttırmaya çalışın; Ziyaretçi sayınızı arttırmak için Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca web sitenizi sanal firma rehberlerine kaydedebilir, Google Adwords ya da gazete reklamları verebilirsiniz.

site-ici-yandex-seo

SEO Konusunda kendinizi geliştirin. 
 SEO’nun türkçe açılımı arama motoru optimizasyonudur. SEO Teknikleri Arama motorlarında daha yüksek sıralara çıkmayı hedefler.İşe yarar SEO teknikleri ile sitenize daha fazla ziyaretçi çekebilir ve Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda gözükebilirsiniz. SEO yöntemlerini ücretsiz paylaşan siteler olduğu gibi siteniz için para karşılığı SEO danışmanlığı yapan firmalar da bulunmaktadır. (İşe yarar site içi seo tekniklerine kaliteli sitelere backlink vermek ve site içi düzenlemeler örnek verilebilir)
Uzun ve Sıkıcı Makaleler Yazmayın.
Çoğu kişi en kısa sürede aradığı şeyi bulmak ister. Bu yüzden sıkıcı ve uzun makaleleri okuyacak zamanları
yoktur. Lafı dolandırmadan ve okuyucuyu sıkmadan kısa ve etkili cümleler kurmanız okuyucularınızla
olumlu bir bağ kurmanızda çok önemli bir etkendir. Örneğin okuyucular 300 kelimelik işe yarar bir makaleyi 1200 kelimelik boş bir makaleye tercih eder. Yazıları maddeye ayırmak ve gerekli yerlerde paragraf yapmak da yazınızın daha etkili görünmesini sağlar.
Asla Pes Etmeyin ve Sürekli Azimli Olun!
Her zaman yeni yazılar yayınlayın ve her zaman üyelerinizin soru(n)larına gerekli cevaplarınızı verin.
Birkaç günde çok iyi bir bloğa sahip olacağınızı düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Asla pes etmemeli ve daha fazla ziyaretçi için sürekli olarak sitenizle ilgilenmelisiniz.

 

Yazar: MaydanozBlogger

Keyfiyazılarım sitesi, birçok konuya değinen ama (bildiği konuları yazan ve bilmediği şeyler hakkında biliyomuş gibi davranmayan) İçeriğinde; Film-dizi, sosyal konular, gezi, sağlık, kullandığım ürünler, teknoloji, güzellik-makyaj, kadınca, yemek tarifleri gibi konuları barındıran site Ekim 2014 ‘de kurulmuştur. Ve bu süreç gittiğimiz yerlerin resimlerini çekmekle başladı. Çok klasik oldu değil mi🙂 Zaten fotograf çekmeye de farklı yerler görüp gezip seyahat etmeye çok ilgim vardı. Ayrıca farklı konularda ki düşüncelerimi dile getirmek ve herkesin okumasını istedim. Atatürkçü, espirili, bazen asabi, ekonomi ve siyasete ilgisi olan, ruh hali dalgalı, dünyayı ve yaşamı çözemeyen ve hiç çözemeyecek olan, spor yapmayı, fotoğraf çekmeyi seven, bisiklet binmeyi, kitap okumayı seven, film izlemeyi, yeni yerler görmeyi seven, garip ama gerçek İstanbul’u çok seven birisiyim. Soru, şikâyet ya da önerileriniz için aşağıdaki formdan ya da keyfiyazilarim@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 📸 Instagram : looktravelpics 📺 YouTube : Sütlü Çay 🏡 about me : keyfiyazilarim

2 thoughts

  1. merhaba:) sizi henüz yeni takibe aldım ve yazdıklarınız oldukça faydalı! takip etmeye devam edeceğim:)
    benimde yeni bir blogum var ve dikkatinizi çekeceğine inandığım yazılarım:) lutfen sizde sayfamı zıyaret edin…işinizde basarılar…
    sevgiyle:))

    Liked by 1 kişi

    1. Merhabalar 🙂 Çok teşekkür ederim, begendiğinize çok sevindim. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum yazı yazmayı ve insanlara faydalı olmasını çok seviyorum. Umarım daha da fazla yardımcı olurum. Sayfanız çok doğal gayet güzel 🙂 Keyifli yazılar 🙂 Okumaya devam 🙂 Teşekkürler…

      Beğen

Yorum bırakın