Polonezköy Gezilecek Yerler

IMG_1587

IMG_1603

Bahar geldi… En son birkaç yıl önce bir haftasonu kaçmıştık. İstanbul çevresindeki uzak piknik, doğayla içiçe tatlı bir köy. Nisan ayına girdiğimiz ve havanın içimizi kıpır kıpır yaptığı şu günlerde piknik ya da mangal yapabileceğiniz, ata binebileceğiniz, top koşturabileceğiniz ve çocuklarınızla eğlenceli zaman geçirebileceğiniz çok güzel bir yer ve mekânlara sahip.

Keyifli bir kahvaltı… Doğada bir yürüyüş… Yemyeşil kırlar… Yanı başınızda şirin bir köy… Sıcak bir ev ortamı, yeşilliklerin gölgesinde çay keyfi, Polonya evinde özgün tatlar… Leonardo Restaurant, İstanbul`un en şirin semtlerinden Polonezköy’de, meydanda hizmet veriyor. Mekânın bulunduğu 90 yıllık ev, 1993’te restore edilerek hizmete açıldı. Amaç, Türk–Polonya dostluğunun sürmesi… Türk, Polonya, Avusturya, Fransız, Slav mutfaklarının en leziz örneklerini sunuyorlar. Müthiş bir açık büfe… Leonardo, çocuklar için de bir cennet.

IMG_1588

Polonezköy, İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan, eski adı “Adampol” olan Polonyalı köyüdür. Karadeniz sahilinden 20 km; İstanbul’un Boğaziçi kıyılarından ise 15 km uzaklıktadır.

Polonezköy Tarihçesi

1775 yılında Polonya devleti, Avusturya-Rusya ve Prusya tarafından bölünerek işgal edilmiş, Polonya’nın parçalanmasını kabul etmeyen Osmanlı İmparatorluğu bu alanı Polonyalı siyasi göçmenlerin sığınağı haline getirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu 1856 yılında Kırım Savaşı’na girerken Polonya’dan kaçan asker ve siviller toparlayıp Osmanlıyla birlikte savaşa katılmışlardır. Savaş sonrasında Sultan Abdülmecit şimdiki Polonezköy’ün bulunduğu topraklara yerleşim izni vermiştir. Önceleri Osmanlılarca Adamköy olarak anılan bu Polonya köyü, daha sonra “Polonez Karyesi” adını almıştır. Devlet burada yaşayan mültecilere 1894 vatandaşlık belgesi vermiş ve 1923 yılında köye Polonezköy adı verilerek etnik bir kimlik kazandırılmıştır. Polonezköy’de pansiyonculuk 1900 yıllarında başlamış olup köyde halen 80 kadar Polonyalı vatandaşımız yaşamaktadır. Bugün Polonezköy, dünyanın en ünlü köylerinden biridir. Adı, yalnızca Polonya ve Türkiye’de değil, bütün dünyada yayılmış Polonya göçmenleri arasında bilinir. 150 yılı aşkın bir süredir, Adampol sakinleri Polonya dilini ve atalarının geleneklerini korumaktadırlar. Köy hakkındaki kitap ve makalelerden sadece en önemlilerinin sayısı bile beş yüze yakındır. Köyün evleri bodur duvarlarla çevrilidir ve bu çitleri güçlendiren sık ve yüksek ağaçlar mevcuttur. Evlerin girişleri yediveren gülleri diye adlandırılan sarmaşık türü çiçekler tarafından çevrelenmiştir.

1491503427284

1491503459416

Polonezköy, İstanbul’da görülmesi gereken yerlerden bir tanesi… İstanbul’un kalabalığından ve beton yığınlarından nefes almak için gitmeniz gereken bir yer. İstanbul’un yanı başında böylesi tabiat harikaları olduğu için şükredin bence😊

1491503485540

Tarihçe Kaynak: http://www.polonezkoy.com/polonezkoy.asp

 

Yazar: MaydanozBlogger

Keyfiyazılarım sitesi, birçok konuya değinen ama (bildiği konuları yazan ve bilmediği şeyler hakkında biliyomuş gibi davranmayan) İçeriğinde; Film-dizi, sosyal konular, gezi, sağlık, kullandığım ürünler, teknoloji, güzellik-makyaj, kadınca, yemek tarifleri gibi konuları barındıran site Ekim 2014 ‘de kurulmuştur. Ve bu süreç gittiğimiz yerlerin resimlerini çekmekle başladı. Çok klasik oldu değil mi🙂 Zaten fotograf çekmeye de farklı yerler görüp gezip seyahat etmeye çok ilgim vardı. Ayrıca farklı konularda ki düşüncelerimi dile getirmek ve herkesin okumasını istedim. Atatürkçü, espirili, bazen asabi, ekonomi ve siyasete ilgisi olan, ruh hali dalgalı, dünyayı ve yaşamı çözemeyen ve hiç çözemeyecek olan, spor yapmayı, fotoğraf çekmeyi seven, bisiklet binmeyi, kitap okumayı seven, film izlemeyi, yeni yerler görmeyi seven, garip ama gerçek İstanbul’u çok seven birisiyim. Soru, şikâyet ya da önerileriniz için aşağıdaki formdan ya da keyfiyazilarim@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 📸 Instagram : looktravelpics 📺 YouTube : Sütlü Çay 🏡 about me : keyfiyazilarim

Yorum bırakın