Nüfus: 937,910
Plaka: 59

Yeni bir gezi yazısıyla başlıyorum 🙂 Burası sanırım 2 sene önce falan gittiğim bir yerdi. Arada yazmayı unuttuğum yerlerden malesef 😦 Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında bulunur; doğuda İstanbul, güneyde Marmara Denizi ve Çanakkale, batıda Edirne’dir. Tekirdağ, Bizans döneminde Bisanthe ve sonraları Rodosto adıyla anılmıştır. Kenti ele geçiren Türkler, şehre önceleri Rodosçuk, 18. yüzyıldan itibaren de Tekfur Dağı demeye başlamışlardır. Tekfur Ermeniceden alıntı bir sözcük olup Osmanlı Türkçesinde Hristiyan hükümdarlara verilen bir sandır. Aslı tagovar, anlamı ise taç taşıyandır. Cumhuriyetin ilanından sonra tekfur sözcüğü atılarak yerine sesçe benzeşen tekir getirilmiştir. Tekirdağ için pek gezilecek görülecek bir yer yok derler fakat ben tam olarak öyle düşünmüyorum. Araştırdığınız zaman Tekirdağ’da yapılacak bir çok şey olduğunu göreceksiniz.
Tekirdağ ilinin toprakları çok verimlidir ve 1. sınıf tarım arazisidir. Uçsuz bucaksız düz verimli ovaları yeşil ovaları vardır. Türkiye’nin yağlık ayçiçek ve buğday üretiminin büyük bölümünü karşılar. Tekirdağ merkezdeki başlıca tarım ürünleri ayçiçeği ve buğdaydır.
Gezilecek Yerler:
Rüstem Paşa Camii:
1553 yılında Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ ın eseridir. Tekirdağ’ın en eski camiilerinden biri. Her köşesi tarihi güzelliklerle dolu, mutlaka görülmesi gereken bir yapıt…
Namık Kemal Anıtı:
Tekirdağ’da hayata gözlerini açtığı günden, ölünceye kadar kalbi vatan ve hürriyet ateşi ile yanan büyük vatan şairimizin doğduğu ev yıkılmış olduğu için yerine meşrutiyet devrinde halkımızın minnettarlık duygularının simgesi olarak dikilmiştir.
Namık Kemal’in Evi:
Tekirdağ’da doğduğu evin yakın çevresinde eski Tekirdağ evleri örnek alınarak, Namık Kemal’in hatırasına yaptırılmıştır. Namık Kemal Evi; Tekirdağ mutfağı, baş odası ve yatak odasını tanıtan etnografik eşya ile süslenmiştir. Ayrıca Namık Kemal ve onun hakkında yazılmış eserler evde teşhir edilmektedir.
Adres: Ortacami Mah.Namık Kemal Cad.
Açılış-Kapanış Saatleri: 08.00-12.00 / 13.00-17.00
Rakoczi Müzesi:
Ünlü Macar prensi II. Ferenc Rákóczi’nin Tekirdağ’a 1720 yılında gelip ölüm tarihi 1735’e kadar oturduğu evmiş burası. Daha sonradan 1932 yılında Macar Hükümeti tarafından aslına uygun olarak yeniden yapılarak müze olarak hizmete açılmış.
Etnoğrafya Müzesi:
İçerde çeşit çeşit eserler bulunmakta. Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Vali Konağı Caddesi üzerinde.
Rüstem Paşa Bedesteni:
Camiinin hemen yanında yer almaktadır. Eskiden burada değerli, kıymetli kumaşlar, mücevherler ve buna benzer eşyalar satılıyormuş.
Liman Çay Bahçesi:
Çay,simit ve martıların eşliğinde, eşsiz manzara ile birlikte keyif yapabileceğiniz harika bir yer.








Memleketim ❤
BeğenLiked by 1 kişi
Memleketimizin her yeri ayrı bir güzel 🙂
BeğenBeğen
Ayçiçekleri çok güzel
BeğenLiked by 1 kişi