Andımız

Öğrenci andı ya da Andımız, Türkiye ve KKTC’deki ilköğretim okullarında her sabah öğrenciler derse girmeden okutulan ant. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından hazırlanmış ve 1933 yılında uygulamaya konulmuştur.Siyasetçi ve doktor olan Reşit Galip, 19 Eylül 1932 – 13 Ağustos 1933 arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapmış, onun bakanlığı döneminde Üniversite Reformu gerçekleşmiştir. Daha sonra 1972 ve 1997 yılında çeşitli değişikliklere uğrayarak bugünkü halini almıştır.

2013’te Türkiye’de okullarda okunmasına malesef son verilmiştir. Kime ne zararı vardı anlayamadığım birşey zaten. Amerika da bile öğrencilerin sınıflarında ayağa kalkarak kendi ülkelerinde ki öğrenci andlarını hala daha okurlar. Hani bu ne ırkçılık, ne ayrımcılık ne başka bişey. Bu ülkede yaşıyorsan, bu ülkenin ekmeğini yiyip suyunu içiyorsan herkes okuyabilir zora gidicek birşey yok. Sanki herşeyimiz dört dörtlük süper ülkeyiz demokratik, eşitlik, özgürlüklerden bi hal olmuşuz da andımız bunu bozdu 🙂 Ya gerçekten buna gülünür. Neyin ne olduğunu gayet bilenler iyi bilir! Ne güzel öğrenciyken heyacanlanırdık her sabah biri çıkar okur acaba ben çıkıcak mıyım ne zaman okurum falan diye. Sabahları bi kendimize gelirdik coşkulanırdık yani. Bizden sonrakiler yaşayamadı bu duyguları. Yazık ya çok yazık! Atatürk bütün dünyanın saydığı hayran olduğu bir lider. Yani ben bu kişiye hayatımı, özgürlüğümü borçluyum. Hani diyolar ya tapıyosunuz falan diye! Ne kadar cahilce laflar bunlar. Sadece minnet borcumuz olduğu için saygımızdan ötürü çok seviyoruz. Çünkü Türk milletini uyandırarak öncülük ederek, ayağa kaldırıp bizi leş kargası ülkelerinden kurtardı. Bu çok büyük bir mucize şanstı bizim için. Yani tekrar andımız meselesine dönersek, bunlar ufak adımlar belki çok önemsenmicek birşey hatta çok iyi oldu kaldırılması saçmaydı ırkçılıktı falan filan diyenler ileride neler olabiliceğini kestirebilir mi acaba? Ya da herşey yavaş yavaş zamanla başka şeyleri de hayati öneme sahip şeyleri de kaldırırlarsa ve bu size zarar verirse bakalım aynı düşüncede olunabilicek mi! Sıra nelere gelicek acaba sinsice bişeyleri hissettirmeden insanlara? Neyse NOKTA.

tumblr_n4gau7H6sL1syggjmo1_500

ANDIMIZ

Türküm, doğruyum, çalışkanım,

İlkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.

Ey Büyük Atatürk!

Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ne mutlu Türküm diyene!

Yazar: MaydanozBlogger

Keyfiyazılarım sitesi, birçok konuya değinen ama (bildiği konuları yazan ve bilmediği şeyler hakkında biliyomuş gibi davranmayan) İçeriğinde; Film-dizi, sosyal konular, gezi, sağlık, kullandığım ürünler, teknoloji, güzellik-makyaj, kadınca, yemek tarifleri gibi konuları barındıran site Ekim 2014 ‘de kurulmuştur. Ve bu süreç gittiğimiz yerlerin resimlerini çekmekle başladı. Çok klasik oldu değil mi🙂 Zaten fotograf çekmeye de farklı yerler görüp gezip seyahat etmeye çok ilgim vardı. Ayrıca farklı konularda ki düşüncelerimi dile getirmek ve herkesin okumasını istedim. Atatürkçü, espirili, bazen asabi, ekonomi ve siyasete ilgisi olan, ruh hali dalgalı, dünyayı ve yaşamı çözemeyen ve hiç çözemeyecek olan, spor yapmayı, fotoğraf çekmeyi seven, bisiklet binmeyi, kitap okumayı seven, film izlemeyi, yeni yerler görmeyi seven, garip ama gerçek İstanbul’u çok seven birisiyim. Soru, şikâyet ya da önerileriniz için aşağıdaki formdan ya da keyfiyazilarim@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 📸 Instagram : looktravelpics 📺 YouTube : Sütlü Çay 🏡 about me : keyfiyazilarim

Yorum bırakın